Litteraturkarusellen

Litteraturkarusellen är ett läs- och litteraturfrämjande samarbete mellan Region Uppsala  och kommunbiblioteken i Uppsala län - en turné där författare och läsare möts på biblioteken i länet.

Litteraturkarusellen har pågått sedan 2014 och är en del av vår litteratursatsning och av vårt arbete för biblioteksutveckling. Läs mer under fliken Fortsatt litteratursatsning.


 

Litteraturkarusellens logotyp

 

 

 

Till hösten 2019 har författarna Martin Schibbye och Nina Wähä engagerats. Martin Schibbye är aktuell med "Jakten på Dawit", en bok om den svenske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea. Nina Wähä är aktuell med "Testamente", en familjeroman som nått många läsare och hyllts av kritiker.

 Martin Schibbye

  Martin Schibbye, foto Rikard Westman Stora Journalistpriset.

Författaren Martin Schibbye ger i augusti 2019 ut boken "Jakten på Dawit".

"Det är bråttom.

Dawit Isaak har suttit fängslad i över 17 år. Vi är många som frågar oss vad som görs och vad som egentligen händer bakom kulisserna. Men det är svårt att veta eftersom Eritrea är ett av världens mest slutna länder­. Martin Schibbye, som själv satt fängslad i 438 dagar i grannlandet Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa, har emellertid lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och där träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell. 

Jakten på Dawit för också Martin Schibbye till Genève, till Dawits familj i Göteborgsförorten Kållered och till de kollegor som tillsammans med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad. Längs vägen får Martin en allt tydligare bild av människan Dawit Isaak och hans drivkrafter men också av de krafter som styr hans öde.Slutsats: Dawit lever. Eritrea utvecklas i rätt riktning. Och förutsättningarna för Dawits frisläppande är just nu bättre än någonsin.

Martin Schibbyes förra bok, 438 dagar, Augustnominerades och har sålt i omkring en kvarts miljon exemplar. Filmversionen av boken, med Gustaf Skarsgård i rollen som Martin, går upp på bio under 2019."

Nina Wähä

Nina Wähä, foto Kajsa Göransson.

NIna Wähä debuterade 2007 med romanen "S som i syster", som följdes upp av "Titta inte bakåt!" (2010). Romanen "Testamente" (2019) har hyllats av kritiker och är en familjeroman som inte liknar något annat.

"Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum."