Litteraturkarusellen

Litteraturkarusellen är ett läs- och litteraturfrämjande samarbete mellan Region Uppsala  och kommunbiblioteken i Uppsala län - en turné där författare och läsare möts på biblioteken i länet.

Litteraturkarusellen har pågått sedan 2014 och är en del av vår litteratursatsning och av vårt arbete för biblioteksutveckling. Läs mer under fliken Litteratur.


 

Litteraturkarusellens logotyp

 

 

 

Till våren 2020 har författarna Kjell Eriksson och Anna-Karin Palm engagerats. Kjell Eriksson är aktuell med "Den skrattande hazaren", en kriminalroman som fortsätter serien böcker med den nu f.d. uppsalapolisen Ann Lindell. Anna-Karin Palm är aktuell med "Jag vill sätta världen i rörelse", en biografi över Selma Lagerlöf som augustnominerats och inte nog med det - i Dagens Nyheter utsågs den till årets bästa bok.

 Kjell Eriksson

Kjell Eriksson, foto Ordfront förlag.

Kjell Eriksson är författare och trädgårdsmästare från Uppsala, numera bosatt i Brasilien. ”Den skrattande hazaren” nominerades till bästa svenska kriminalroman 2019. Den skildrar ett nytt Sverige med en sedan länge förbisedd landsbygd där människor lämnats i en social och ekonomisk periferi.

Kommissarie Ann Lindell -  bokens huvudperson - har lämnat Uppsalapolisen och lever ett tillbakadraget liv som ostystare i en by i Uppland. Men lugnet bedrar. På nyårsnatten tänder någon eld på den nerlagda byskolan, numera sluss för asylsökande, och tre människor mister livet. Ann Lindells instinkter som utredare vaknar och snart är hon indragen i fallet.

 

Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palm, foto Ewa Stackelberg.

Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner.

Anna-Karin Palm är aktuell med "Jag vill sätta världen i rörelse", som är en biografi över Selma Lagerlöf. Det är en berättelse om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

Än idag förmår Selma Lagerlöf sätta världen i rörelse. Välkommen till biblioteken under våren 2020, då Anna-Karin Palm där berättar utifrån sin augustprisnominerade bok.