Information till dig med Frisktandvårdsavtal

Du får denna information för att vi har ett avtal ihop. Vår del innebär, förutom att ge tandvård, att vi ska informera om nyheter kring ditt avtal och att ge råd hur du håller tänderna fortsatt friska.

Frisktandvårdsavtal minskar risken för karies

Frisktandvårdspatienter löper 50% lägre risk för att få hål i tänderna, karies, än de som betalar sin tandvård på traditionellt sätt. Den som har Frisktandvård upplever dessutom en bättre kontroll över både munhälsan och utgifterna. Det visar doktorsavhandlingen “A New Payment Model in Swedish Dental Care” skriven av Charlotte Andrén Andås vid Institutionen för odontologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Indikationer pekar också mot att frisktandvård stödjer en positiv hälsoutveckling. Enligt avhandlingen får Frisktandvårdspatienter mer förebyggande behandling och lagar färre tänder än de som betalar på det traditionella sättet. En jämförelse på individnivå visar att Frisktandvårdspatienter oftare anser att munhälsan är viktigare för välbefinnandet än patienter som inte är anslutna till avtalet.
– När inflytandet över den egna behandlingssituationen ökar, så ökar också förståelsen för hur viktigt det är att ta eget ansvar vilket får positiva effekter på tandvårdsvanorna och tandhälsan, säger Charlotte Andrén Andås.
Avhandlingen om Frisktandvård kan laddas ner på http://bit.ly/1MGszZe 

Kontakta Folktandvården via 1177.se

Vet du att även Folktandvården har e-tjänster? Kontakta din tandvårdsklinik på ett säkert sätt genom att logga in med Bank-ID eller e-legitimation via 1177 Vårdguidens e-tjänster. När du är inloggad så lägger du till din Folktandvårdsklinik som personligt val för att kunna ställa frågor och lämna synpunkter direkt till dem. Du kan också boka, omboka och avboka tider hos din klinik. I Frisktandvårdsportalen kan du som redan har Frisktandvård se och administrera ditt befintliga avtal.

Patienter med Frisktandvård får mer tandvård

Patienter med Frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor oavsett åldersgrupp. Det visar statistik från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (SKaPa). Siffrorna finns med i SKaPas årsrapport, som publicerades i september i år.
Enligt en analys av Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för SKaPa kan orsakerna vara att Frisktandvårdspatienterna efterfrågar mer förebyggande vård i högre grad än andra patienter, men det kan också vara så att fler patienter som hamnar i en högre riskgrupp abonnerar på tandvård.
Andra faktorer som kan förklara en del av skillnaden är att tandläkare väljer att behandla karies på ett tidigare stadium hos Frisktandvårdspatienter eller att deras defekta fyllningar görs om i större utsträckning.
Den nationella modellen för Frisktandvård har utvecklats sedan starten i början 2000-talet och vid årsskiftet 2017 hade över 770 000 patienter frisktandvårdsavtal i Sverige – varav 43 000 finns i Uppsala län. 
SKaPas årsrapport finns att läsa här.

Snabbt och smidigt på Folktandvården Stationen

Vår senaste klinik Folktandvården Stationen ligger vid Uppsala Resecentrum och passar dig som är i avgiftsklass 1-4 (se ditt avtal). Du kan enkelt byta till denna moderna klinik om det bättre passar din vardag. Fyll i dina uppgifter på ftvuppsala.se/stationen så hör vi av oss.

Fördubblat tandvårdsbidrag

Du vet väl att det allmänna tandvårdsbidraget är fördubblat till 600 kr/år för äldre och yngre samt 300 kr/år för medelålders. Detta gör frisktandvårdsavtalet ännu mer prisvärt! Varje år får du ett allmänt tandvårdsbidrag, ATB, från Försäkringskassan för att täcka en del av tandvårdsbesöket. Detta dras automatisk och är inräknat i ditt avtal.
Den 1 juli 2019 förnyades bidraget:

  • personer mellan 24 och 29 år får 600 kronor per år
  • personer mellan 30 och 64 år får 300 kronor per år
  • personer från 65 år får 600 kronor per år

För dig med frisktandvårdsavtal justeras mellanskillnaden på årsdagen av ditt avtal. Du kan när som helst logga in på 1177.se E-tjänster under Frisktandvårdsmodulen för att se detaljer i ditt avtal och ändra betalsätt.


Vill du inte ha denna information, eller om du tidigare avanmält men nu bytt nummer och får det igen, ber vi dig kontakta oss på frisktandvard@regionuppsala.se så tar vi bort dig från sändlistan. För frågor om när du har en bokad tid, vänligen kontakta din klinik direkt.