Sjukhus

Akademiska sjukhuset

Akademiska.se (öppnas i nytt fönster)

Akademiska sjukhuset är Sveriges äldsta universitetssjukhus och ett av de större sjukhusen i Sverige med 8 000 anställda och 1 100 vårdplatser. Akademiska är länssjukhus för dem som bor i Uppsala län. Inom vissa specialiteter tar sjukhuset emot patienter från hela landet.

Akademiska är också utbildningssjukhus för läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, biomedicinska analytiker och annan personal. Varje år får mer än 1 500 personer sin praktiska yrkesträning på Akademiska sjukhuset.

Akademiska är även ett forskningssjukhus som tillsammans med den medicinska fakulteten vid Uppsala universitet bedriver en omfattande klinisk forskning.

Lasarettet i Enköping

Lasarettet i Enköping

Lasarettet i Enköping, med runt 500 medarbetare, är ett läns- och akutsjukhus för södra länsdelens invånare. Verksamheten bedrivs i nära samarbete med primärvården, Akademiska sjukhuset, samt Håbo, Enköping och södra Hebys kommuner.

Inom verksamhetsområde medicin finns akutmottagning, internmedicin, intensivvård, rehabilitering och lasarettsansluten hemsjukvård. Verksamhetsområde kirurgi ger akut och planerad vård inom kirurgi, ortopedi, urologi och gynekologi. Versamhetsområde radiologi utför röntgen- och ultraljudsundersökningar med modern teknik.

Lasarettet ger också klinisk utbildning för blivande sjukvårdspersonal.

Elisabethsjukhuset

Aleris.se

Elisabethsjukhuset är ett privat sjukhus i stadsdelen Luthagen i Uppsala. Sjukhuset är en del av Aleris Healthcare och har specialister främst i kirurgi, framför allt inom axel-, armbågs- och handkirurgi, korsbands- och meniskkirurgi, fotkirurgi samt höftartroskopier. 

Sjukhuset har ett 60-tal anställda.