Litteraturkarusellen hösten 2018

Litteraturkarusellen är ett läs- och litteraturfrämjande samarbete mellan Regionbibliotek Uppsala  och kommunbiblioteken i Uppsala län. Varje höst och vår besöker två författare folkbibliotek i Enköping, Heby, Håbo, Knivsta, Tierp, Uppsala, Älvkarleby och Östhammar.

Litteraturkarusellen har pågått sedan 2014 och är en del av vår litteratursatsning och av vårt arbete för biblioteksutveckling. Läs mer under fliken Fortsatt litteratursatsning.


Litteraturkarusellens logotyp

 

 

Till hösten 2018 har författaren Lina Sjöberg och journalisten Andreas Jakobsson engagerats. Lina Sjöberg är aktuell med romanen Simson (2018) Andreas Jakobsson fortsätter vara aktuell med boken Svinnlandet (2015).

 

  Andreas Jakobsson foto Lena Granefelt

Andreas Jakobsson foto Lena Granefelt.

 

Andreas Jakobsson är frilansjournalist och bosatt i Uppsala. Han har skrivit boken Svinnlandet (2015), som handlar om dumpstring och matsvinnet i Sverige. Vad är det som gör att så otroligt mycket mat slängs – hos bonden, i butikerna och av oss konsumenter? I Svinnlandet dissekerar Andreas Jakobsson systemfelen som skapat detta vansinne – och pekar samtidigt på en rad konkreta lösningar. Under författarbesöket tar han deltagarna med på resan genom en värld av slöseri - och hur det gav honom ett liv i överflöd.

Mer om "Svinnlandet": https://shop.offsidepress.se/sv/bocker/reportage/svinnlandet.html 
Mer om och av Andreas Jakobsson: https://dumpstringslyx.com/

 

  Lina Sjöberg foto Sofia Runarsdotter

 

Lina Sjöberg, foto Sofia Runarsdotter.

 

Lina Sjöberg är aktuell med romanen Simson (2018). Där möter vi Simson, den tragiske och urstarke hjälten från Bibeln, som hemsöks av ett raseri han inte kan kontrollera och som därför ständigt blir missförstådd och fruktad. Lina Sjöberg berättar hans historia och fram träder en människa med vad vi idag skulle kalla en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kämpar för att få ihop sitt liv.

Debuten kom 2005 med romanen Resa till Port Said. Lina Sjöberg är teologie doktor med särskild inriktning på Bibeln som litteratur. Hon kommer från Västerbotten, men lever och arbetar i Uppsala.

Läs mer på förlagets webbplats: http://www.weylerforlag.se/bocker/simson/