Litteraturkarusellen våren 2018

Litteraturkarusellen är ett läs- och litteraturfrämjande samarbete mellan Regionbibliotek Uppsala (som vårt namn är från 1 januari 2018) och kommunbiblioteken i Uppsala län. Varje höst och vår besöker två författare länets folkbibliotek.

 

Litteraturkarusellen har pågått sedan 2014 och är en del av vår litteratursatsning och av vårt arbete för biblioteksutveckling. Läs mer under fliken Fortsatt litteratursatsning.


Litteraturkarusellens logotyp

Till våren 2018 engagerades författaren Åsa Erlandsson och serieskaparen Mats Jonsson. Två högaktuella författare, som på biblioteken i länet presenterade skilda och samtida bilder av Sverige.

Åsa Erlandsson

Åsa Erlandsson, foto Göran Segeholm.

 

Åsa Erlandsson är journalist, författare och redaktör för tidningen Svensk Polis. I november 2017 fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare för boken "Det som aldrig fick ske" (Norstedts 2017), och med den åker hon på turné i länet under våren. Boken handlar om skoldådet i Trollhättan för två år sedan. Åsa Erlandsson skildrar - via omfattande research, unika intervjuer och nya uppgifter - rasism, utanförskap och psykisk ohälsa i Sverige idag.

Mer om "Det som aldrig fick ske" och Åsa Erlandsson:

http://www.norstedts.se/bocker/170556-det-som-aldrig-fick-ske

 

 

Mats Jonsson

 

Mats Jonsson, foto Johannes Klenell.

 

Mats Jonsson är serieskapare, redaktör för tidskriften Galago och aktuell med serieromanen "Nya Norrland" (Ordfront 2017). I serien undersöks klyftorna mellan uppväxtorten Bollstabruk och Telefonplan i Stockholm där han nu bor. Mats Jonsson frågar: "Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen?" och tar med läsaren på en resa mellan stad och land, då och nu, vuxenvärld och barndom, humor och vrede, sågverk och bostadsrättföreningar.

Mer om "Nya Norrland och Mats Jonsson": http://ordfrontforlag.se/ordfront_bok/nya-norrland/