Finsk kulturmånad 2014

Spännande program i november 2014 för både barn och vuxna. Flera programpunkter ges på svenska och alla har gratis inträde.

Den prisbelönta författaren Riikka Pelo berättar om sitt författarskap och Johanna Koljonen föreläser om hur filmen Okänd soldat blivit ett sätt för finländarna att både behandla krigets trauma och högtidlighålla dess minne. Den finska designgruppen Trash Design håller en workshop kring frågor om återvinning och designkvalitet och dockteatergruppen Uusi Teatteri turnerar runt i länet med två föreställningar för de allra minsta.

 

Författarbesök Riikka Pelo (ges på finska)Riikka Pelo. Foto: Heini Lehväslaiho

Arrangör: Länsbibliotek Uppsala i samverkan med Bibliotek Uppsala
Tid: 7 november kl 17.30
Plats: Uppsala stadsbibliotek, Kerstin Ekmansalen

Riikka Pelo är författare och filmkonststuderande från Helsingfors. Hon debuterade 2006 med romanen Taivaankantaja som samma år vann Tiiliskivi-priset vilket delas ut av litteraturstudenterna på Tammerfors universitet. Romanen nominerades dessutom till Runebergspriset år 2007.

2013 fick Riikka Pelo Finlandiapriset  för sin andra roman Jokapäiväinen elämämme, som skildrar poeten Marina Tsvetajeva, hennes dotter och make och deras dramatiska liv åren efter sovjetstatens bildande.

 

"Tänder ljus, kollar på Okänd soldat" med Johanna Koljonen (svenska)Johanna Koljonen. Foto: Bjarke Pedersen

Arrangör: Kulturenheten
Tid: 10 november kl 18.00
Plats: Slottsbiografen, Uppsala

Den finska filmklassikern Okänd soldat fick sin premiär 1955, året efter att Väinö Linnas bästsäljande roman med samma namn utkommit. Numera visas den i finsk tv varje självständighetsdag. Johanna pratar om hur krigsfilm i allmänhet och Okänd soldat i synnerhet blivit ett sätt för finländarna att både behandla krigets trauma och högtidlighålla dess minne.

Johanna Koljonen är författare, programledare och filmkritiker verksam i Sverige. Hon skriver bland annat manus till den nordiska mangan Oblivion High, är medförfattare till boken Främling om Carola Häggkvist, delägare till produktionsbolaget Rundfunk Media AB som gör radio, TV och webb. Hon satt i juryn för Augustpriset 2011, är ledamot i Svenska Serieakademin och var ledamot i regeringens Litteraturutredning 2011-12. Tillsammans med Sofia Mirjamsdotter belönades hon med Stora Journalistpriset för initiativet till twittersamtalet #prataomdet som ledde till en bred offentlig debatt om förhandling och övergrepp i sexuella situationer. År 2010 vann hon SVT-frågesporten På spåret tillsammans med Marcus Birro. Hon är programledare för TV-cirkeln: Downton Abbey i SVT1.

 

Skrotpilot med Trash Design (ges på svenska)

Arrangör: Kulturenheten
Tid: vecka 47, föreläsning och vernissage 21 november kl. 15.00
Plats: Skrotcentralen i Uppsala
Under vecka 47 kommer designgruppen Trash Design från Helsingfors att tillsammans med Skrotcentralen i Uppsala att hålla en workshop kring frågor som återvinning och designkvalitet. Deras ideologi handlar om att världens resurser är ändliga och att vi måste hitta nya sätt att titta på det som redan finns. Att omforma med omsorg och gestalta på nytt är Trash Designs ideologi.

Fredagen den 21 november kl 15.00 bjuds press och allmänhet in till en föreläsning och vernissage av workshopens resultat. Isa Kukkapuro berättar om Trash Designs ideologi och Henrik Enbom visar vilka rikedomar vi har att hantera och vad man kan få ut av dessa. Till vernissagen kommer det även att bjudas på musik i finsk anda.

Samarbetsparter
Henrik Enbom, skrotdesigner och fotograf, Isa Kukkapuro-Enbom, journalist och producent, kommer att stå för Skrotpilotens innehåll. Från både Finland och Sverige kommer unga designer och studenter för att skapa visuell utformning av konst- och designobjekt under workshopen. Projektet Skrotpilot äger rum i samarbete med Skrotcentralen/  Robert Alm.
Trash design
Fotograf: Henrik Enbom

 

Uusi Teatteri, finsk dockteater (ges på finska)

Arrangör: Länsbibliotek Uppsala i samarbete med respektive bibliotek

Circus Strada (från 3 år) är en tokrolig dockteaterföreställning där vi får följa Circus Stradas musikerclowners repetitioner, trapetsparet Fågels trixnummer och atleten Herr Starks förehavanden tillsammans med Stradahästen och cirkuskrokodilen.
Hullunhauska nukketeatteriesitys jossa seuraamme Circus Stradan muusikkoklovnien soittoharjoituksia, trapetsitaiteilijapariskunta Fågelin temppuesitystä ja voimamies Herra Starkin edesottamuksia Stradahevosen ja sirkuksen krokotiilin kanssa.

Manus, regi och scenbild: Milla Risku
Dockspelare: Milla Risku
Längd: ca 25-30 min.

Dockan sover (3-6 år)- Nukke nukkuu - dockteater där allt kan hända - nukketeatteria missä tapahtuu vaikka mitä

Ett drömskt äventyr spelar upp sig vid läggdags. Allting är på väg att somna. Båten, bollen, snögubben och ugglan.
Även dockan somnar till slut. Ibland får händelserna märkliga vändningar.
Dockteaterföreställningen Dockan sover baserar sig på Jukka Korpis godnattsagor och är en fortsättning på föreställningen Månen sover.

Regi & scenbild: Milla Risku
Text: Jukka Korpi
Musik: Pekka Tuppurainen
Dockspelare: Milla Risku


Turnéplan Uusi Teatteri
21 november kl 16.00: "Circus Strada" på Uppsala stadsbibliotek
22 november kl 13.00: "Circus Strada" på Örsundsbro bibliotek (OBS: ges på finska och svenska)
24 november kl 10.00: "Nukke nukkuu" på Knivsta bibliotek
24 november kl 14.00: "Nukke nukkuu" på Storvreta bibliotek (OBS: ges på finska och svenska)
25 november kl 10.00: "Nukke nukkuu" på Älvkarleby bibliotek

Circus Strada med Uusi Teatteri
Bild från dockteaterföreställningen Circus Strada med Uusi Teatteri. Foto: Milla Risku