Finsk kultur 2018 / Suomalainen kulttuuri 2018

Som finskt förvaltningsområde fortsätter Region Uppsala arbetet med att främja finsk kultur och det finska språket. Läs om årets satsningar nedan! Du kan läsa om alla satsningar på både finska och svenska när du klickar dig vidare på Läs mer. Till höger hittar du länkar till tidigare års aktiviteter.

Suomen kielen hallintoalueena Region Uppsala panostaa vuosittain suomalaista kulttuuria ja suomen kieltä edistäviin toimiin. Ohessa on tietoa tämän vuoden tapahtumista! Voit lukea kaikista tapahtumista sekä suomeksi että ruotsiksi klikkaamalla kohtaa "Lue lisää". Oikealla puolella on linkkejä aiempien vuosien tapahtumiin. 

 

Finsk gåvobok till små barn

I Uppsala län erbjuds alla nyblivna föräldrar en kostnadsfri bok. Föräldrarna får ett presentkort från BVC som kan användas på närmaste folkbibliotek. Från och med hösten 2015 kompletterar Regionbibliotek Uppsala det bokutbud som finns att välja på, med en sångbok på finska och svenska för barn med finsk bakgrund. Syftet är att uppmuntra och bidra till revitalisering av det finska språket. Läs mer om gåvoboken! Lue lisää lahjakirjasta!

 

Dansa en bok – på finska och svenska

Välkommen till en sagostund på finska och svenska, där ord och bilder får liv i dans och rörelse. Programmet riktas till barn 4-7 år och är gratis, ingen föranmälan krävs. Sago- och dansstunden hålls av Ulrika Karlsson, rytmik- och danslärare utbildad vid Danshögskolan och Kungliga Musikhögskolan. Dansa en bok är en metod där dans och musik används för att stimulera läs- och språkinlärning och eget skapande. Genom samarbete med kommunerna planeras en turné med sagostunden på finska och svenska till flertalet olika bibliotek i Uppsala län. Läs mer om sagostunden! Lue lisää satutuokiosta!

 

Digitalsändning av finsk teater

Genom ett samarbete mellan Riksteatern och Folkets Hus och Parker kring digitalisering av scenkonst, sker en direktsändning av en finsk teaterproduktion under hösten 2018, den 23 november kl 18.00. Föreställningen Män i mogen ålder/Vanhoja Poikia spelas på Tammerfors Arbetarteater och livestreamas därifrån. Föreställningen spelas på finska men textas både till svenska och finska. Föreställningen planeras livesändas på Bio Rio i Skutskär, Älvkarleby kommun, genom samarbete mellan den lokala FHP-föreningen, Riksteatern Uppsala län och Kulturenheten. Läs mer om föreställningen! Lue lisää esityksestä!