Finsk kultur 2017 / Suomalainen kulttuuri 2017

Som finskt förvaltningsområde fortsätter Region Uppsala arbetet med att främja finsk kultur och det finska språket. Läs om årets satsningar nedan! Du kan läsa om alla satsningar på både finska och svenska när du klickar dig vidare på Läs mer. Till höger hittar du länkar till tidigare års aktiviteter.

Suomen kielen hallintoalueena Region Uppsala panostaa vuosittain suomalaista kulttuuria ja suomen kieltä edistäviin toimiin. Ohessa on tietoa tämän vuoden tapahtumista! Voit lukea kaikista tapahtumista sekä suomeksi että ruotsiksi klikkaamalla kohtaa "Lue lisää". Oikealla puolella on linkkejä aiempien vuosien tapahtumiin.

 

Finsk gåvobok till små barn

I Uppsala län erbjuds alla nyblivna föräldrar en kostnadsfri bok. Föräldrarna får ett presentkort från BVC som kan användas på närmaste folkbibliotek. Från och med hösten 2015 kompletterar Länsbibliotek Uppsala det bokutbud som finns att välja på, med en sångbok på finska och svenska för barn med finsk bakgrund. Syftet är att uppmuntra och bidra till revitalisering av det finska språket. Läs mer om gåvoboken! Lue lisää lahjakirjasta!

 

Finsk teater i Enköping

I samarbete med Riksteaterföreningen i Enköping, arrangeras föreställningen "Kultakausi – Strålande tider", torsdag 21 september på Joar Blå i Enköping. Teaterföreställningen utspelar sig på en färja och är en komedi om en grupp människor på en resa mot sina drömmars land. Med humor undersöks nationalitetsidén, hemlandet och vad våra gränser betyder – både på det personliga planet och som nation. Föreställningen ges på finska, med svensk textning. Läs mer om teaterföreställningen! Lue lisää teatteriesityksestä!

 

FINNDrama på länsturné inom Litteraturkarusellen

I samarbete med FINNDrama genomförs i höst ett antal dramatiserade läsningar av stycken ur nyskriven och äldre finsk dramatik, i form av en turné till ett flertal bibliotek i Uppsala län. De utvalda texterna är Laura Ruohonens "Krigsturister" och Hagar Olssons "Snöbollskriget", och de gestaltas av teatergruppen Teater C. Turnén är en del av Litteraturkarusellens program för hösten, en verksamhet som Länsbibliotek Uppsala driver. Läs mer om FINNDrama på turné! Lue lisää FINNDraman kiertueesta!

 

Konsert i Börstil med Jaakko Ryhänen

Jaakko Ryhänen är en av Finlands mest uppskattade och internationellt kända operasångare. Han har gjort flera betydande roller på världens ledande operascener och även framfört och gjort skivinspelningar av visor och underhållningsmusik. I samarbete med Östhammars kommun och Musik i Uppland arrangeras en konsert med Jaakko Ryhänen, lördag 18 november kl. 18.00 i Börstils kyrka. Läs mer om konserten! Lue lisää konsertista!