Finsk kultur 2016 / Kulttuuria suomeksi 2016

Som finskt förvaltningsområde fortsätter Region Uppsala arbetet med att främja finsk kultur och det finska språket. Läs om årets satsningar nedan! Du kan läsa om alla satsningar på både svenska och finska när du klickar dig vidare på Läs mer. Till höger hittar du tidigare års aktiviteter.

Koska Uppsalan läänin maakäräjät kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen, se jatkaa työtään suomenkielisen kulttuurin ja suomen kielen hyväksi. Lue jäljempää tämän vuoden toiminnasta! Voit lukea koko vuoden toiminnasta sekä ruotsiksi että suomeksi napsauttamalla kohtaa Lue lisää. Oikealle löydät edellisvuosien toiminnasta.

 

Finsk gåvobok till nyfödda

Sedan länge finns det en gåvobok till alla nyfödda barn i Uppsala län. Boken delas ut via länets alla folkbibliotek genom samverkan med barnhälsovården. Som en del i Region Uppsalas satsning på finska finns nu också en finsk gåvobok att hämta på närmaste bibliotek. Målgruppen är små barn som har finskt ursprung på ett eller annat sätt – till exempel via förälder eller mor/farförälder.

Boken som valts ut är Pikku pikku lauluja/Små små visor av Päivi Hellström. Den innehåller ett femtiotal kända barnsånger såsom Björnen sover och Trollmors vaggsång. Sångerna finns med parallelltext på finska och svenska. Med boken följer också en cd så att man kan lyssna till sångerna. Läs mer om gåvoboken! Lue lisää kirjalahjasta!

 

Barnteatern Kalevalaskåpet på turné

Sagoteatern Kalevalaskåpet av Teater Sláva är en föreställning fylld av musik, sång och skönhet som bjuder på en rolig och poetisk stund med mycket näring för fantasin. Föreställningen passar både finskspråkiga och svenskspråkiga barn och deras familjer.

Under hösten genomförs, i samarbete med respektive bibliotek, en liten turné med föreställningen i Uppsala län. Kalevalaskåpet ges söndag 9 oktober på Gottsundabiblioteket i Uppsala, lördag 15 oktober på Skutskärs bibliotek, onsdag 19 oktober på Håbo bibliotek, och söndag 4 december på Östhammars bibliotek.

Fri entré, varmt välkomna. Läs mer om teaterturnén! Lue lisää teatterikiertueesta!

 

Turné med kanteleartisten Ida Elina

Ida Elina kommer från Finland och är en artist med smittande utstrålning och fantastisk publikkontakt. Hon spelar på stränginstrumentet kantele, Finlands nationalinstrument, och hon har en unik stil där klassisk kanteletradition kombineras med dagens popmusik.

Genom Musik i Uppland i samarbete med respektive kommun och andra aktörer, arrangeras i oktober en liten turné med Ida Elina. Hon ger tre offentliga konserter i Uppsala län: tisdag 11 oktober i finska föreningens lokal Suomi tupa i Österbybruk, onsdag 12 oktober på Enköpings bibliotek och torsdag 13 oktober på Skutskär Folkets Hus i RioBio-salongen.

Fri entré, varmt välkomna. Läs mer om musikturnén! Lue lisää musiikkikiertueesta!

 

Diskussion om korruption i Sverige och Finland

Tisdag 18 oktober kl. 18.15 visar Fyrisbiografen i Uppsala den fiktiva miljöpolitiska thrillern Jätten, som har inspirerats av skandalen kring det ökända finska gruvbolaget Talvivaara. En korruptionsskandal som skakade om hela det finska folket. Jätten/Jättiläinen i regi av Aleksi Salmenperä, hade sin premiär i januari 2016 i Finland.

Innan filmvisningen arrangeras en fördiskussion om korruption i Sverige och Finland, med Helena Sundén som är generalsekreterare vid Institutet mot mutor. Diskussionen börjar kl. 17.30 och pågår till ca 18.00, och ingår i biljettpriset. Kom innan visningen! Biljettbokning och information finns på www.fyrisbiografen.com

Filmvisningen arrangeras av Fyrisbiografen i samarbete med Finlandsinstitutet och Uppsala kommun. Fördiskussionen arrangeras i samarbete med Landstinget i Uppsala län.

Varmt välkomna. Läs mer om fördiskussionen! Lue lisää keskustelutilaisuudesta!

 

Love Records-inspirerad spelning med Sanna Ruohoniemi

Tisdag 20 september kl. 18.15 visar Fyrisbiografen i Uppsala dramakomedin Love Records i regi av Aleksi Mäkelä. Filmen berättar historien bakom det legendariska skivbolaget Love Records, som gav ut musik av bl.a. M.A. Numminen, Hurriganes och Rauli "Badding" Somerjoki.

I samarbete med landstinget arrangerar Fyrisbiografen en after work-spelning innan filmen. Från kl. 17.15 framför sångerskan Sanna Ruohoniemi tillsammans med en pianist sina egna versioner av omtyckta Love Records-låtar. Biljettbokning och mer information finns på www.fyrisbiografen.com

Varmt välkomna. Läs mer om spelningen! Lue lisää soitosta!