Visning och festivaler

Att film är bäst på bio är ett känt faktum. Därför är det viktigt att många olika slags filmer visas på små och stora biografer i hela länet.

Kulturenhetens filmverksamhet samarbetar med och stödjer länets biografer, filmföreningar och filmfestivaler


Regional visningskväll

26 mars kl 17, Slottsbiografen

Programblad

Visning av regionalt producerad film som fått stöd från oss. Vi stödjer ca 10 uppländska filmare per år i deras produktioner. Dessa filmer vill vi nu visa i sin helhet, utdrag ur eller som work-in-progress. Filmskaparna presenterar sina projekt och vi tilldelar var och en 5-10 minuter för ett samtal. Kom och ta del av årets filmskörd!

Hälften av kvällens filmer är korta spelfilmer. Här får du bl.a. se Gisela Nadasys nya "En kyss" och Begonia Randhavs "Blatten". Begonia vann priset för bästa manus under Novemberfestivalen 2016. I dokumentären "The Dust Shall Not Settle" följer vi en förföljd bloggare från Bangladesh, nu boende i Uppsala. Natasha Dahnberg presenterar en ny videoinstallation i "Vanishing Point". Vi avslutar kvällen med en komedi, "Hur det känns att vara bakis" av Viktor Hertz och Johann Skirnir Gustavsson.
Som vanligt är årets skörd en blandning av korta spelfilmer, konstfilm och nya dokumentärer.
Alla filmare är välkommen att ta med sig många gäster!

Kulturenheten bjuder på förfriskningar efter visningen. Välkommen!


Focus Filmfestival för unga filmare i Uppland
Focus 2018

Filmfestivalen äger rum 22 maj på Slottsbiografen. Kl 16-19. Focus är Uppsala läns filmtävling för filmare mellan 16-26 år. Det är även den regionala uttagningen till Novemberfestivalen.

Program

 


 

Noomaraton - spontanfilmtävling på tid (1-2 sept)

Noomaraton

Alla åldrar är välkomna att delta i denna tävling mot klockan. Ta med dina kompisar, släkten, elever eller förbipasserande och delta!

Hitta ett lag om 3-4 personer som vill, under en helg och efter ett tema och vissa kriterier, göra en kortfilm på max 5 minuter.

Sista anmälningsdag är den 31 augusti kl 12.00!

 


Videogud  -  Videokonst i länet

I år firar Videogud Finlands självständighet 1917 med ett vårprogram tillägnat ett urval av finska videokonstnärer. Videokonsten slog igenom i Finland i början av 1980-talet och kom att få stor betydelse för många konstnärer. Tack vare fina utbildningar i film och rörlig bild har vi förklaringen varför gruppen finska konstnärer som uttrycker sig genom mediet är så omfattande, och så diversifierad.

VIDEOGUD är ett samarbete mellan konst- och filmenheterna i Region Gävleborg, Region Uppsala och Landstinget Dalarna, som har funnits i sin nuvarande form sedan hösten 2006. Nätverket verkar för att göra aktuell videokonst tillgänglig för alla, samt för att uppmuntra och stödja konstnärer och filmare som verkar inom området. Kärnan i verksamheten utgörs av videostationer i offentlig miljö samt en årlig festival för videokonst och experimentell film.


Filmstudion

Uppsala Filmstudio är en förening för filmintresserade. De visar film på Slottsbiografen, vanligtvis på torsdagar.
Terminskort: 400 kr
Fyra valfria visningar: 180 kr