Visning och festivaler

Att film är bäst på bio är ett känt faktum. Därför är det viktigt att många olika slags filmer visas på små och stora biografer i hela länet.

Kulturenhetens filmverksamhet samarbetar med och stödjer länets biografer, filmföreningar och filmfestivaler


Noomaraton - spontanfilmtävling på tid (2-3 sept)

Noomaraton

Alla åldrar är välkomna att delta i denna tävling mot klockan. Ta med dina kompisar, släkten, elever eller förbipasserande och delta!

Hitta ett lag om 3-4 personer som vill, under en helg och efter ett tema och vissa kriterier, göra en kortfilm på max 5 minuter.

Sista anmälningsdag är den 1 september kl 12.00!


Regional visningskväll
Regional visningskväll 2017

27 mars, Slottsbiografen
Program

Visning av regionalt producerad film som fått stöd från oss. Vi stödjer ca 10 uppländska filmare per år i deras produktioner. Dessa filmer vill vi nu visa i sin helhet, utdrag ur eller som work-in-progress.
Filmskaparna presenterar sina projekt och vi tilldelar var och en 5-10 minuter för ett samtal. Kom och ta del av årets filmskörd!

Vi visar bl.a Mervi Junkkonens starka dokumentär Föda (som visats på filmfestivalerna i Tampere och Regensburg) och Johan Hälls Syntax Error med Maria Lundqvist i huvudrollen. Det blir också intressanta utdrag och work-in-progress från spännande filmprojekt som produceras i länet. Som vanligt är årets skörd en blandning av korta spelfilmer, konstfilm och nya dokumentärer.

Kulturenheten bjuder på förfriskningar efter visningen. Välkommen!


Focus Filmfestival för unga filmare i Uppland
Focus filmfestival 2017

2017 års vinnare är utsedda.

Focus är Uppsala läns filmtävling för filmare mellan 16-26 år. Det är även den regionala uttagningen till Novemberfestivalen.


Videogud  -  Videokonst i länet

I år firar Videogud Finlands självständighet 1917 med ett vårprogram tillägnat ett urval av finska videokonstnärer. Videokonsten slog igenom i Finland i början av 1980-talet och kom att få stor betydelse för många konstnärer. Tack vare fina utbildningar i film och rörlig bild har vi förklaringen varför gruppen finska konstnärer som uttrycker sig genom mediet är så omfattande, och så diversifierad.

VIDEOGUD är ett samarbete mellan konst- och filmenheterna i Region Gävleborg, Region Uppsala och Landstinget Dalarna, som har funnits i sin nuvarande form sedan hösten 2006. Nätverket verkar för att göra aktuell videokonst tillgänglig för alla, samt för att uppmuntra och stödja konstnärer och filmare som verkar inom området. Kärnan i verksamheten utgörs av videostationer i offentlig miljö samt en årlig festival för videokonst och experimentell film.


Filmstudion

Uppsala Filmstudio är en förening för filmintresserade. De visar film på Slottsbiografen, vanligtvis på torsdagar.
Terminskort: 400 kr
Fyra valfria visningar: 180 kr