Smittskyddsenheten

Aktuellt

2019-11-20 Presentationerna ifrån smittspårningsutbildningen 19 november är nu publicerade. Du finner dem här.

2019-11-08 För dig själv och andras skull: känn till din status!
World Aids Day (WAD) infaller den 1 december varje år. Dagen har instiftats för att informera om hiv och aids samt för att minska det stigma som många människor som lever med hiv drabbas av. Idag lever cirka 7900 personer med hiv i Sverige. Av dessa beräknas omkring 90 % känna till sin hivstatus.  Av de som känner till sin hivstatus har omkring 90 % vad som kallas en ”välinställd medicinering”. Välinställd medicinering innebär att virusnivån av hiv i blodplasma kontinuerligt är omätbar med standardmetoder och att patienten bedöms ha kontinuerligt hög behandlingsföljsamhet. (Folkhälsomyndigheten, 2019)

Den största hälsorisken bland de som lever med hiv och har tillgång till medicinering är kopplat till stigma, okunskap och fördomar. På grund av detta är depression inte ovanligt bland hivpositiva.

Detta händer i länet 

WAD 2019

2019-11-01 Uppdaterade smittskyddsblad för papegojsjuka
Läkarinformation och patientinformation för papegojsjuka finns nu uppdaterade under fliken smittskyddsblad

2019-11-01 Presentationerna från årets influensainformation

2019-09-24 Ny leverantör av kondomer
Under hösten kommer kondomutbudet inom Region Uppsala att förändras med anledning av att en ny upphandling genomförts. Det kommer att vara möjligt att beställa kondomer från det nya sortimentet från och med den 1 november 2019. Sortimentet kommer emellertid att påverkas innan den 1 november då leverantören inte har möjlighet att hålla samtliga varor i lager. Vi beklagar det glapp som kan komma att uppstå mellan utbud och efterfrågan.   

2019-09-20 Att tänka på inför årets influensasäsong
Läs mer under sidan Influensa