Arbetsvistelse inom teater tilldelas Teater Aros

31 mars 2020

Region Uppsalas arbetsvistelse för professionellt verksamma inom teaterområdet 2020 tilldelas Teater Aros. Vistelsen äger rum på Hållnäs konstkoloni i Norduppland under vecka 34 och syftet är att ge mottagarna möjlighet till fördjupning och utveckling av den egna konstnärliga verksamheten.

Teater Aros är en ideell förening som jobbar med pedagogisk och konstnärlig verksamhet. De har funnits sedan 2009 och Hållnäsladanhar ett antal professionella produktioner bakom sig. Teater Aros vill använda vistelsen till att ta fram en platsspecifik föreställning om psykiatrihistoria med ett kvinnoperspektiv i samarbete med Medicinhistoriska museet i Uppsala. Föreställningen kommer att utgå från idéhistorikern Karin Johannissons böcker Den sårade Divan samt Den mörka kontinenten.

- Vi vill använda vistelseveckan till att arbeta fram grundstommen och ramarna för föreställningen, för att sedan kunna gå in i en repetitionsprocess i de faktiska lokalerna på Medicinhistoriska museet under hösten. Föreställningen planeras till senhösten 2020, säger Janya Cambronero Severin, verksamhetsansvarig för Teater Aros.

Teater Aros vill jobba fram föreställningen genom metoden "devising" som bygger på kollektiv improvisation. Föreställningen skapas och spelas av Janya Cambronero Severin, Linda Pettersson, Anna Sandin och Sandra Gidlöf.

I vistelsen på Hållnäs konstkoloni ingår en veckas boende, lunch och tillgång till en studio och verkstäder, för max 4 personer. Det ingår även ett stipendium på 5 000 kr för övriga omkostnader som resor och material. Vistelsen kräver ingen slutproduktion eller publik aktivitet.

Hållnäs konstkoloni är en familjeägd residensverksamhet i skogen nära havet i Norduppland som samarbetar med konstnärer och kulturinstitutioner i länet. Deras vision är bland annat att skapa en lugn, avskild oas där idéer, samtal och gränsöverskridande samarbeten kan gro och växa.

Läs mer om Hållnäs konstkoloni.

För mer information:

Janya Cambronero Severin, verksamhetsansvarig, Teater Aros, 070-892 06 22, janya@teateraros.se
Anneli Olsson, teaterkonsulent, Kulturutveckling, Region Uppsala, 018-617 62 64, 072-141 26 44, anneli.olsson@regionuppsala.se
Johannes Ehnsmyr, tf. enhetschef, Kulturutveckling, Region Uppsala, 018-617 62 61, 076-495 49 41, johannes.ehnsmyr@regionuppsala.se