Hjälpmedelscentralen

Kungsgärdets center, S:t Johannesgatan 28 A, Uppsala

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag09.00–12.00helgfri vardag
Måndag13.00–15.00helgfri vardag
Tisdag09.00–12.00helgfri vardag
Tisdag13.00–15.00helgfri vardag
Onsdag09.00–12.00helgfri vardag
Onsdag13.00–15.00helgfri vardag
Torsdag09.00–12.00helgfri vardag
Torsdag13.00–15.00helgfri vardag
Fredag09.00–12.00helgfri vardag
Fredag13.00–15.00helgfri vardag
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–12.00helgfri vardag
Måndag13.00–16.00helgfri vardag
Tisdag08.00–12.00helgfri vardag
Tisdag13.00–16.00helgfri vardag
Onsdag08.00–12.00helgfri vardag
Onsdag13.00–16.00helgfri vardag
Torsdag08.00–12.00helgfri vardag
Torsdag13.00–16.00helgfri vardag
Fredag08.00–12.00helgfri vardag
Fredag13.00–16.00helgfri vardag
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Kungsgärdets center, S:t Johannesgatan 28 A, Uppsala
Län, kommun:
Uppsala län, Uppsala
Postadress:
751 85 Uppsala
Webbplats:
http://www.regionuppsala.se

Publicerad: 2021-05-28

Fotokalendern tas bort från App Store den 15 juni. Anledningen är att den inte fungerar korrekt med nyare versioner av iPadens operativsystem, iOS. Du som som redan har Fotokalendern nedladdad påverkas genom att appens funktioner efter hand försämras, när iOS uppdateras. Till slut kommer den helt att sluta fungera.

Hjälpmedelscentralen kommer inte heller längre tillhandahålla Fotokalendern. Hjälpmedelscentralen har inte resurser för att arbeta med utveckling, uppdatering och felsökning av appen.

Publicerad: 2021-05-28

Fotokalendern kommer att överlåtas till utvecklaren, som troligen kommer att släppa en ny version av appen i egen regi. Hjälpmedelscentralen kommer inte att ha något inflytande över den versionens utformning, innehåll och eventuella kostnad.

På Hjälpmedelscentralen hjälper vi sjukgymnaster, arbetsterapeuter och logopeder att välja och prova ut hjälpmedel. Vi specialanpassar och reparerar hjälpmedlen och ger även utbildning till anhöriga och personal inom till exempel vård och skola.

Till barn och ungdomar under 21 år lånar vi ut hjälpmedel som gör det enklare att förflytta sig, till exempel rullstolar och rollatorer. Barn och ungdomar kan även låna hjälpmedel för att komma ihåg saker, orientera sig, planera sin tid och strukturera sin vardag. Barn och vuxna med röst-, tal-, och språksvårigheter kan låna tex samtalsapparater och röstförstärkare av oss.


Verksamhetschef Maria Hübinette

Driftsform: Region

Region Uppsalas hjälpmedelscentral hjälper dig som är barn och eller ungdom under 21 år och behöver hjälpmedel för rörelse och kognition. Vi ansvarar även för kommunikationshjälpmedel till alla åldrar.

Vi anpassar och reparerar hjälpmedel. Vi utbildar även anhöriga och personal inom till exempel vård och skola om hur hjälpmedel fungerar och kan användas. Även andra intresserade kan få utbildning.

Söker du information om hjälpmedel för rörelse och kognition till personer över 21
år, ska du vända dig till din kommuns hjälpmedelsverksamhet.

  • Du kan få ett hjälpmedel förskrivet via förskrivare vid din habilitering, barnspecialistmottagning eller via sjukhus. En förskrivare kan vara en sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut eller
    logoped.

    Vi kan även ge råd och hjälp om funktion och användning om du själv köper produkten.

    Ansvaret för att låna ut hjälpmedel delas av kommuner och region.

  • Vi erbjuder hjälpmedel för:

    • rörelse och personlig vård, till exempel rullstolar, rollatorer, hygienstolar, sängar och personlyftar.
    • kognition, det vill säga tekniska produkter och andra lösningar som stöd för att kunna minnas, planera, orientera sig och lösa problem. Till exempel bildstöd, visuella timers eller appar. Inom kognition ingår även sinnesstimulerade hjälpmedel så som tyngdtäcken, tyngdvästar och dynor.
    • styrsätt och omgivningskontroll, det vill säga anpassningar och produkter för att lättare kunna styra dator, surfplatta, smartphone eller föremål i omgivningen med exempelvis manöverkontakter, joysticksmus eller ögonstyrning.
    • kommunikation, till exempel samtalsapparater, rösthjälpmedel eller datorprogram/appar.
      För kommunikationshjälpmedel till personer från 21 år tas egenavgift ut.
  • När du har fått ett hjälpmedel förskrivet kan du hämta det på Hjälpmedelscentralen.
    Vid behov kan vi hjälpa till med transport av skrymmande hjälpmedel.

    Om du flyttar till en annan bostad ansvarar Hjälpmedelscentralen endast för transport av lyftar och sängar. Hjälpmedelscentralen ansvarar inte för transport av hjälpmedel mellan skolor och boenden

    Om du inte längre behöver ett hjälpmedel ska du lämna tillbaka det till Hjälpmedelscentralen

  • För att ditt hjälpmedel ska vara säkert måste service och alla reparationer utföras av Hjälpmedelscentralen. Ring och boka tid vid behov.

  • Om du planerar att flytta från Uppsala län ska du kontakta din förskrivare eller verksamheten där hjälpmedlet hämtats. Det kan vara möjligt att ta med hjälpmedel. Vilka hjälpmedel som kan tas med bedöms i varje enskilt fall och en överenskommelse görs med den region och kommun som du ska flytta till. Du ansvarar för att transportera hjälpmedel på ett säkert sätt och bekostar själv eventuella transportkostnader.

Till toppen av sidan